top of page

Juletid -med plads til hele dig <3

Bringer tanken om Jule-tiden dig hen på noget med hygge og ro? Nærvær og tid med familien? Duften af lækker julebag? Eller er det nærmere noget med at nå en masse, tage sig gevaldigt sammen uden mulighed for at smække benene op, udholde konflikterne i familien og bare komme igennem med et ind i mellem påtvunget smil?


Juletid er både den skønneste og den hårdeste tid på året. Meget afhænger af, hvem, man er, og hvem man har omkring sig. For nogen er julen ikke forbundet med noget positivt. Der er det ren overlevelse. For de fleste er julen forbundet med tid med familien, hygge, gran, julekalendere, gaveræs og en del, der skal nås. Derudover har vi det med at sætte en ret lang liste op af succeskriterier for at julen opleves som noget, der lykkes. Her kan det være rigtig svært at få plads til dig! Især hele dig...


Hvad gør man, hvis svære følelser er med i juletiden? Hvis det nu ikke er smil og glæde, hygge og nærvær. Måske fordi man reelt har været virkelig stresset på jobbet og i hverdagen hele efteråret, og nu trænger til at være alene og få ro.... Når hjernen opfanger, at der står ferie i kalenderen, så buldrer stresssymptomerne frem i lyset. Måske krydret med en god omgang forkølelse eller influenza. Det kan også være, at der er konflikter i parforholdet, som bliver større i år end normalt, da vi pga. corona skal tage nogle svære beslutninger i forhold til, hvem vi skal prioritere at se, og hvem, vi ikke skal. Selvom der er retningslinjer, så er det sjældent, man bare lige er enige om, hvor grænsen går i en familie! Der er derimod rigtig mange følelser på spil, og det er de helt nære og betydningsfulde værdier.


Det kan også være, der er betydningsfulde mennesker, som man har mistet i løbet af året, eller som kæmper med svær sygdom. Det tager naturligt fokus for den i familien, der er ramt af sorg, og jule-lysten er bare et helt andet sted end normalt. Juletiden skærper sorgen, som må med både rundt om juletræet og til julemiddagen. Man har sikkert held til at adsprede sig ind i mellem, men der er bare så mange minder omkring julen, at hjernen konstant vil blive mindet om dette menneske. Især hvis det er en forældre.


Vi glemmer ofte at Juletiden på trods af sit skær er helt almindelige dage at være menneske i. Det betyder, at alle vores helt almindelige følelser stadig bor i os og stadig påvirkes af det, der sker omkring os. Man kan sagtens vågne den 24. og bare mærke, at det er en off-dag, og at man reelt ikke rigtig gider at være noget for nogen i dag. Man kan sagtens blive vred, ked af det, føle afmagt osv., selvom det er d.24. december. Måske især fordi presset omkring, at følelser ikke må komme og forstyrre glansbilledet er noget af det, der kan få vores følelser til at tale endnu højere! Det pres kommer både fra os selv, men ofte også fra vores omgivelser. Nu er det Jul, og så skal det bare lykkes!!


Hvordan får du plads til dig i Jule-tiden? Plads til at være hele dig med både glæde, vrede, angst, afsky og triste? Så det ikke kun er det påtagede smil, der danser rundt om juletræet, men en mere afslappet og fri udgave af dig? <3


Først og fremmest handler det jo om, at det bliver nødt til at få lov til at være der. Jo mere vi kæmper mod de her følelser, jo højere snakker de. Lidt ligesom små børn, der ikke bliver hørt ;) Vi ender med at bruge alt energi på ikke at ville mærke, og på at det ikke må være der. Følelser er ligesom gæster i et gæstehus -de kommer og de går. Helt af sig selv. De viser dig din reaktion på noget, der sker i eller omkring dig og så går de faktisk igen, når du viser, at du har hørt dem. Det føles ikke altid rart at hilse på dem, men det er langt hårdere at gå og holde døren lukket!


Så punkt nummer ét... Dine følelser er der.. også i julen. Giv dem et julekram og lad dem passere. Øv dig i at tillade dig, at det er ok, du har det lige præcis sådan. Også i Julen. Når det er ok for dig, så er det langt nemmere at finde de behov, du har og få dem meldt ud til familien. (Selv)-kærligt og ærligt;


"Kære familie... jeg kan mærke, at jeg er virkelig presset/ked af det/nemt bliver vred i dag... Jeg har brug for lige at få en gåtur alene i skoven/en lang middagslur/grine med min veninde/springe over julefrokosten i svigerfamilien bare i år/xxxx."


Familien behøves ikke at forstå, men man må gerne kærligt og roligt bede dem om bare at anerkende. Det er sådan, det er. Dit behov er sådan set ikke til diskussion. Det er dit behov lige nu. Herfra kan de andre i familien jo komme med deres behov og så finder man nogle gode løsninger, som alle kan være i. Med en fælles respekt både indad i sig selv og udad i det samlede fællesskab. Hvis fx. alle trænger mest til at tage en god lang lur d. 24.12, så er der jo noget andet, der må slippes. Måske bliver det så ikke den Jul, hvor huset skinner af ny-rengjort rundt om juletræet, man nåede kirken, eller maden var klar kl.18. Eller hvis det med at skippe svigerfamilien knuser ægtefælden helt ind i hjertet, så finder man måske en anden måde at få den alenedag på eller på at se svigerfamilien ved anden lejlighed snart. Kompromiser er der masser af i alle ender af skalaerne. Start med din reaktion, mærk den, se den og kram den lidt... Spørg dig selv hvad dit behov er (hvis det nu ikke lige var Jul..), og meld det ud. Det er det, jeg kalder din naturlige væren -og det langt det meste af det, jeg laver i min klinik og i gruppeforløb handler om at øve sig i.


Ovenstående er helt sikkert nemmere sagt end gjort. Det kan være helt nyt det her med at mærke sig selv, stå ved sig selv og melde ærligt og åbent ud. Det kræver øvelse, og kan godt give en vis portion angst og ubehag de første mange gange. Men måske det er årets julegave til dig selv? At sætte gang i den proces? At smide de høje krav omkring det at opnå den helt rette julestemning og juleglans over skulderen og lade dagene have plads til dig, og det der er i dig. Måske en ret unik mulighed for at ramme 2021 uden at være smæk forpustet. Hvis du kaster dig ud i det, så huske at give dig ekstra god tid. Alt indre forandring er nemmere, når tempoet sættes lidt ned.


I år er et særlig vigtigt sted at starte. Vi er alle trætte ovenpå et 2020 med sindssygt mange omstillinger. Vi har skullet forandre og tilpasse os igen og igen pga. corona og nye restriktioner. Det kræver energi hver eneste gang. Så de fleste af os rammer Julen med en noget andet "form", end vi plejer. Så tag dig ekstra rigtig godt af dig lige nu.


Ønsker dig en rigtig glædelig Juletid -med plads til hele dit fantastiske dig <3


Kærligst Sheila Naja

Hvis du har brug for hjælp ***

Jeg tilbyder i øjeblikket kun individuelle forløb pga. corona-situationen. Her er jeg til gengæld klar til at tage imod dig, hvis det her med at give plads til hele dig lyder godt, men er for svært at få hul på på egen hånd. Et par enkelte samtaler kan gøre en stor forskel i forhold til at komme igang -derfra er det øvelse og det at turde skabe nye erfaringer. Kontakt mig hvis du ønsker en tid. Enten i min klinik eller i den smukke vinter-skov.

33 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page