top of page

Ferietid er tid til... ro? fordybelse? projekter? familietid? eventyr?

Opdateret: 26. jun. 2020

Ferietid kan være noget vi længes efter i en hverdag med mange krav.. Ferietid kan betyde frihed fra en stor del af de her krav. Jobbet, skolen og fritidsinteresserne sættes på standby. Hvordan ferietiden opleves undervejs (og efter!), er dog op til mængden af de restererende krav. Her bliver det tydeligt, hvilke krav vi har til os selv, og om de krav reelt matcher vores virkelighed? Hvis jeg fx har 3 små børn hjemme i 3 ugers ferie, så bliver det op ad bakke, hvis jeg tænker, at jeg bare skal slænge mig i hængekøjen med en stak gode bøger... Eller male carporten og rydde op i skuret.


Ferietid kan, hvis hverdagen egentlig kræver for mere af os, end vi har, ses som iltmasken på flyvemaskinen. En pause med mulighed for at få ilt... få luft helt ned i lungerne.. Men husk, det er dig, der skal have iltmasken på først! Og når vi mangler ilt, så er det altså førsteprioriteten. Man smutter ikke lige ud til stewardessen og henter en sandwich, men tager iltmasken på, når man har brug for den. Det bringer os til et rigtig vigtigt spørgsmål, du skal stille dig i starten af din ferie:


"Hvad har jeg allermest brug for i dag.... hvad har jeg allermest brug for i den næste uge?"


Ikke hvad haven, carporten, ungerne, svigerforældrene eller nogen som helst andre har brug for, men hvad har du aller mest brug for. Hvordan får du din iltmaske på til dig? Hvordan ser din iltmaske ud? Er det alenetid, læsning, yoga, sove længe eller det at være sammen med familien uden at skulle forholde sig til noget som helst andet? Er det tid i naturen? Eventyr og adrenalin? En lang ridetur ved vandet?


Måske er det svært at mærke. Hvis du i hverdagen har både hovedet og kroppen under armen, mens du tæsker efter en masse krav, så kan du ikke pludselig bare stå med den kontakt til dig, som det kræver at mærke dine behov. Dine behov har, som jeg har været inde på i et tidligere blogindlæg, ikke bosat sig i din hjerne. Den tænker mere i problemløsning og todolister og indlærte forventninger til dig. Dine behov mærker du i kroppen. Så er dit svar ét stort spørgsmålstegn, så skal du starte her. Starte med at finde ned i et gear, hvor du kan mærke dig selv. Det kan sagtens give rastløshed og utålmodighed og en masse uro, men det betyder ikke, at det ikke er hensigtmæssigt lige at komme lidt ned i gear og få kontakt indad. Har du børn omkring dig, så prøv at se, hvordan de reagerer på, at du går ned i gear. Jeg lover dig, at det bliver så meget lettere, at mærke både dine behov og deres, når gearet er langsommere og kroppen får plads med alle sine fine signaler.


Det kan være en dag eller flere, hvor du og familien bare render i nattøj. Keder jer lidt :) En dag ved vandet, en dag i skoven, en lang og langsom gåtur uden plan for retning og mål. Det kan være en enkelt og letlæselig bog eller lydbog. En lur på terassen. Har du brug for støtte til at komme derhen, så kan du undersøge muligheden for at deltage i et retræte eller en yogalejr med netop fokus på dette. Så får du hjælp til at blive i det, mens følelser protesterer lidt over den uvandte retning (og at du slet ikke lever op til tankerne mange bud på enormt "vigtige" ting, du "burde" tage dig af i stedet.) Hjernen og tankerne kan godt synes, du er blevet lidt af en rebel imens ;) Det samme kan ske i børnene, når deres hektiske hverdagsgear sættes ned. Det tager nogle dage for alle at lande i. Giv hinanden plads imens og sig ups og undskyld, hvis følelserne koger lidt over ind i mellem undervejs :)


Når du er landet lidt i dig, så bliver det langt nemmere at få skabt den ferie, som du har brug for. Sammen med din familie selvfølgelig, hvis de er din virkelighed. Økonomi plejer også at være en del af den virkelighed, ligesom corona er det i et vidst omfang denne sommer. Så dine behov skal mærkes og nusses lidt og så tilpasses til den virkelighed, du er i.


Jeg kan fx. have en rigtig stor lyst til en større oprydning i en del af vores hjem, som er blevet lige lovlig negligeret og proppet til. MEN min virkelighed denne sommer er 2 skønne børn på 5 og 8 år, en mand, der elsker ro og nusseri i haven inklusiv et lille byggeprojekt osv., og så har vi lige "tilført" en lille hundehvalp. SÅ mit behov er i høj grad også bare ro, tid, nydelse og det bare at hygge med ungerne og hundehvalpen, og så er der også lige et langsigtet behov omkring en god portion træning af denne hvalp. Så er det ikke sikkert, der er tid til meget mere. Nå ja og så har jeg også et firma, som jeg holder gang i over sommeren på nedsat blus, men der sker lidt med retræte, planlægning, mindfulnessture i naturen og individuelle samtaler omkring dette med stress, balance og egenomsorg.


Ferien har det tilmed at vare lidt kortere, end hovedet tror i starten. Den der wauw, alt det vi skal til sommer, og så laver vi hurtigt verdens længste liste med det hele.. Både afslapning, eventyr, de sociale, projekterne... men bliver lidt indhentet af, at det reelt bare er nogle uger. Så grib den. Grib ferien bevidst og selvkærligt. Hvad har du brug for? Hvor skal fokus være? Sæt dig en intention eller lav en prioriteret liste. Vær ærlig overfor dig selv og dine behov. Har du allermest brug for eventyr? Så start der. Er carporten reelt ved at falde sammen om ørene på den lækre bil eller er det mere, hvad gæsterne tænker, når de besøger jer til rosé og grillmad på terassen? Er det ro... for alt i verden bare shhh... send mig ud på en øde ø lidt.. bare mig.. Så find et sted til alenetid ud fra den virkelighed, du er i.


Rigtig meget er muligt, hvis vi griber den skønne tid an selvkærligt og bevidst ud fra et ærligt og kærligt kig på egne behov og den virkelighed vi er i lige denne sommer.


Ønsker dig en rigtig skøn ferietid <3


Kærligst Sheila Naja❤ Hvis du har brug for hjælp ❤


Retræte 4.-5. Juli; Et døgn i naturen -styrk din indre modstandskraft. 24 timer med fokus på at komme fra hverdagsgear til feriegear. 👇


"Ferielæsning" fyldt med egenomsorg. Minipausen er en æske med 50 guidede små pusterum 👉 https://www.xn--naturligvren-fdb.dk/minipausen


92 visninger0 kommentarer

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page