top of page

Årets cyklus i naturen -og i dig

Efterår, vinter, forår og sommer...


Vi bor i et land, hvor årstiderne virkelig mærkes. Børn skal ikke være ret gamle før de let kan udpege, hvilke billeder af træer, der hører til hvilke årstider. Som barn var alle årstider fantastiske, eller i hvert fald ikke noget, men satte spørgsmålstegn ved. Om udeleg var noget med sol og strand, trampen i nedfaldne blade eller lege i sne var ikke så vigtigt.


Kan du huske følelsen af at hoppe i vandpytter? Kælke i sneen? Bade i timevis om sommeren?


Hvis du lige helt enkelt og roligt forestiller dig selv i hver årstid. Årstid for årstid. Efterår..... vinter.... forår... sommer... Og så én gang mere endnu langsommere. Prøv virkelig at mærke, hvad hver enkelt årstid sætter gang i i dig. Indre billeder.... minder.. sanser... sindstemning... energiniveau. Kan du fornemme det?


Der er nemlig ikke kun stor forskel på årstiderne omkring os. Det er der også inden i. Året har sin cyklus -både udvendig og indvendig.


Lige nu har vi efteråret. Vi høster lækre bær og saftige æbler. Vi ser, at bladende skifter farver til det her fantastiske farvespil, der kun er efteråret værdigt. Det blæser lidt mere og regner lidt mere og mørket sniger sig længere ind over dagene. Vi tænder lys, finder tæpper og sterinlys frem, gør måske lige haven efterårsklar, men trækker os ellers mere indendøre. Vi begynder at fordøje mere i vores tanker. Fordøjer de sidste måneder og gør lidt status måske. En slags indre høst. Hvad kan jeg plukke af forårets handlekraft og sommerens energi? Er der noget nyt, jeg har fået med mig? Samtidig gør vi klar til det næste spørgsmål: Er der noget, jeg skal slippe? Ligesom træerne begynder at trække energien tilbage til rødderne og lader bladene og frugterne falde. Hvis jeg skal trække mig lidt mere ind og naturligt følge flowet ind i en mørkere tid med mindre energi til rådighed. Hvad skal jeg så slippe? Hvad kan jeg gøre lidt mindre af?


Efter det smukke efterår følger vinteren. Her er naturen i hi. Her ser vi de nøgne træer, der står som skulpturer i skoven. Vi finder ting i skovbunden, som træerne har sluppet. Små gaver vi kan tage med hjem og skabe hygge med. Fx. til jul. Mørket er nu en endnu større del af dagen og lysende er tændt i de små hjem. Hyggen er i højsædet. Energi har vi ikke meget af. Det indadvendte er for alvor i højsædet nu. Det indadvendte i eget selskab eller sammen med de særligt nærmeste. Lidt mindre energi til smalltalk måske? Med mørket kommer det dybere inden i os frem. Og trangen til det dybere, hvis vi har mod på at følge flowet derind. Ind i stilstanden og stilheden. Ind i væren. Som en bjørn, der går i hi.. bare er lige der uden at tænke over næste skridt lige nu. Bare være.. Uden tidsbegrænsning. Den ved, at lyset vækker den igen, når tiden er rigtig. Det ved, vi egentlig også ;) Med foråret kommer energien, så vinteren er til at give slip, være i hi, nære sine rødder.. Give dem ro til at vokse sig stærke til forårets spiren...


Forårets spiren er for mange den bedste tid på året. Vi får det vildeste skud energi, hvis balancen er til det. Trænger vi mere til hi, så er kroppen smart nok til at holde på os ;) Bladene springer ud og blomsterne folder sig ud én for én i det smukkeste farvemekka. Lyset vender og begynder at forkæle os i flere timer om dagen igen. Solen begynder at varme igen. Dufte fra blomster og træer tager til. Vi mærker energien helt indeni og handlekraften begynder at trække i os. Det føles godt efter vinterens hi. Mange er særligt effektive i forårsmånederne. Vi sår og gør klar. Både i haven og i os selv. Sår små fine frø og indre intentioner, om alt det, vi vil bygge op i løbet af sommeren.


Med sommeren kommer nydelsen. Væren i rent nydelse af blomster, sol, strand og smukke træer. En mere udadvent væren, hvor vi er mere naturligt sociale, motiverede og aktive. Måske en skøn sommerferietid venter på os, hvor tiden er helt vores egen til at nyde lige det, der er os allermest kært. Naturen begynder at give os gave i form af de første bær og muligheden for at høste de første af de frø, vi såede i foråret. For mange må sommeren gerne vare evigt.


Kan du mærke de forskellige årstider i dig? Og deres store indvirkning på energi, stemning, udadvendt og indadvendt? En helt naturlig cyklus, som vi gennemgår hvert eneste år. Vi prøver desværre ofte at kæmpe imod, når energierne naturligt trækker sig i efteråret. Vi prøver at holde os selv i gang, tænde lyset, skrue op for musikken og kræve det samme af os på en mørk vinterdag som på en solrig sommerdag. Det kan ikke lade sig gøre. Hvis du har mod på det, så prøv at følg årstidernes skiften med hver sit dryp af noget rigtig vigtigt. Det er let at elske forårets spiren og sommeren sol og nydelse. Til dels og høsten i det spæde efterår og måske julen er ok også. De mørke måneder er dog for mange langt fra nydelse, da energien netop mangler og man hungrer efter solens varme. Hvis man tillader denne lavere energi, bliver nysgerrig på det at være i hi, giver hulen plads, så bliver oplevelsen en anden. Hvis man tager sig lidt bedre tid, sidder lidt mere og bare sidder, dykker ned i spændende litteratur eller nærende opskrifter. Fordyber sig lidt mere i de samtaler, man ellers ikke når i familien. Siger fra overfor krav, når energien er til bare at være. Så bliver dine rødder næret og din oplevelsen en helt anden.


Faktisk kan man snakke om de 4 årstiders skiften i både denne store skala og i en mindre. Nogen gange har man vinter indeni, midt om sommeren.. Nogen gange springer der et indre forår ud midt i efteråret? Når du oplever dette, kan det gribes an på helt samme måde. Ær det og værd med det. Giv dig selv et mini-vinter-hi midt på sommeren. Lad dig skabe og handle midt i efteråret... men kun, hvis det er et lille årstidskifte inden i dig.. Ikke hvis det er med krav og forceren. Hvis du prøver at handle på noget, og det bare ikke rigtig virker, så prøv om du kan fornemme din indre årstid lige nu. Er den ikke til handlekraft, så fungerer det bare ikke. Føles det mere som vinter på trods af den nyudsprungne bøgeskov, så lad det være vinter indeni dig lidt endnu. Find et tæppe, vær god ved dig, vær tålmodig. Foråret kommer altid, og efteråret kommer altid. Både indeni og udenpå.


Jeg ønsker dig et skønt og dejligt efterår <3


Kærligst Sheila Naja


Husk at du som noget nyt i år, kan følge årets gang sammen med Ulla og jeg i Ullas smukke skovhave i Ågård. Vi mødes 4 søndage gennem året. Vi arbejder med årstidens energi og symbolik gennem øvelser i skoven, og vi får smager på årstidens urter i skovhaven. Du kan tilmelde dig alle 4 eller fra gang til gang. Vi starter d.1. november, men du kan springe på, når det passer ind i dit. https://www.naturligvaeren.dk/event-details/arets-cyklus-i-naturen-og-i-dig-efterar


Derudover er der altid en mulighed for at booke en individuel session hos mig, hvor vi kan støtte dig ind i det naturlige årstidsflow eller undersøge balancen i din indre årstids-cyklus.
188 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page